2014. sze 10.

Nyissunk-e nemzeti drogüzletet?

írta: hunkaramazov
Nyissunk-e nemzeti drogüzletet?

Drogozzunk vagy ne drogozzunk? Nyissunk-e nemzeti marihuánaboltot? Zárjuk-e börtönbe a füveseket? Ossza-e az észt az alkoholista? Igen és nem!

IGEN!

Néha bizony kőbunkó egyszerűséggel viszonyulunk olyan civilizációs kérdésekhez, ami talán több igényességet és gondolkodást megérne. Nehogy már bűnöző legyen, aki beleszív egy rakétába. Ha valaki azt a butaságot elhiszi, hogy a Fideszre szavazó fiatalok nem rántanak rá hébe-hóba egy spanglira, akkor azt további iskolalátogatásra ítélném. Csak nem ilyen tankönyvekből. Ráadásul ha már felmerült a nemzeti italbolt, akkor érdemes volna állami koncesszióban elnyerhető nemzeti drogboltot is nyitni, így legalább a fiatalok és idősebbek legális keretek között, ellenőrizhető forrásból származó marihuánát szívhatnának. És még bevétele is származna az országnak. Bár ez a gondolat a mai magyar valóságban túl kreatív lenne.

Szóval simán legalizálnám a marihuánát, ugyanis ez a kapudrog duma félig-meddig kamu. Persze lehet, hogy ha valaki beleszippant egy spangliba, akkor néhány év múlva heroinista lesz, de ugyanúgy az is lehet, hogy ma rálépek egy meztelen csigára eső után, és két év múlva felöklel a bika egy spanyol istenháta mögötti városkában. Nyilvánvalóan személyiségfüggő, hogy ki lesz függő, és ki nem. Ha valaki gyengének bizonyul, az bizony belehúz drogszinten is. Meg cigiszinten meg alkoholszinten. Másrészt szocializációs tényezők alapján dől el, hogy miből lesz a cserebogár: rossz családi háttér, ifjúkori bandázás, szerencsétlen élethelyzetek, gyász satöbbi satöbbi.

Ha tényleg egy millió alkoholista van ebben az országban, akkor miért nem tiltják be az alkoholt? A megszámlálhatatlanul sok alkeszfej, aki kifigyel a fejéből, az nem zavar senkit? A lerongyolódott, lepukkant, leépült, széthullott, bűzlő, fogatlan, lestrapált, meggárgyult, agresszív, szétzilált alkoholista nem zavar senkit? Az elfekvőkben félhalott emberek ezrei nem zavarnak senkit? A kevert töménytől, metil-alkoholtól, összebuherált italoktól, borhamisítóktól szétesett életek nem zavarnak senkit? Az alkohol szövődményeként a testet és lelket elborító számtalan betegség nem zavar senkit? A tönkrement családok, ártatlan gyerekek, családi erőszak nem zavar senkit?

Zavarjon, de igyatok! Isten őrizz, hogy betiltsuk az alkoholt, hogy betiltsuk a fantasztikus és immár valóban egyre színvonalasabb borainkat! Igyatok finom pálinkát, gyümölcsös bort, kézműves sört! Ki döntse el, hogy mennyit igyál? A jó isten? Majd szólunk neki! A kormány? Majd tán pelenkát is ad a fenekünkre! Anyám vagy apám? Szomszédom, barátom, csajom/pasim, öreganyám? Döntsd el te magad! Így van ez a fűvel is! Mindenki döntse el maga! Megismerhetem a világot? Megismerhetem határaimat, amíg másoknak nem ártok vele? Elszívhatok egy jointot, ha éppen baráti társaságban arra szottyan kedvem? Meditálhatok? Nyugodtan. Csak legalizálni kéne, és akkor nem lehet mindenféle bűnözésről meg dílerkedésről hablatyolni.

Ami pedig a tudatmódosulást illeti, bármilyen apró kis mozzanat hatással lehet a pszichénkre, nem kell berúgva vagy betépve lenni, elég egy aprócska rossz hír, hogy letargiába essünk vagy bosszúsak legyünk. Minden folyamatosan mozgásban van odabent, ki tudna bármiféle mérőműszert felmutatni, hogy a fű hatása érdemben különbözik bármiféle más hatástól. Tudatmódosulásnak hívhatjuk-e a metil-alkoholtól elázott tanyasi emberünket, aki baltával támad arra, aki él és mozog körülötte, majd felakasztja magát a pajta gerendájára?

Itt csatlakozhat Facebook oldalunkhoz.

NEM!

Ha a világ túlnyomó többségében nem legális marihuánát vásárolni és szívni, akkor nálunk miért legyen az? Nyilvánvalóan a fű olyan úton indítja el a használóját, amelynek a vége kiszámíthatatlan. Csupán a vak szerencse határozza meg, hogy eljut-e a spangliszívó a keményebb drogokig, vagy a szintetikus cuccokig. A speed, az LSD vagy éppen a manapság divatos dizájnerdrogok olyasfajta lutrit jelentenek, amelynek a vége könnyen halál lehet. Nem hordozunk a zsebünkben kémiai labort, hogy ellenőrizzük a kapott anyag összetevőit, a fizikai és szellemi egészségünkre gyakorolt hatásait. Ráadásul olyasfajta bűnözői hálózatok terjesztik az anyagokat, akik a törvény fölött állva roncsolják egy egészséges társadalom szövetét, nem riadnak vissza az erőszaktól, a gyermekprostitúciótól, a gyilkosságtól és a rablástól. Olyan komplex tevékenység része a drogdílerkedés, amely mérhetetlenül távol áll az egészséges és örömteli élet fogalmától.

Mindemellett a magyar nép alapvető karakterisztikája a mértéktelenség, amely nagyszerűen dokumentálható a magyar történelmen keresztül. Leegyszerűsítve a magyar népben a lengyelhez hasonlóan jelentős arányt képviseltek a nemesek, akik minden törvény fölött álltak, akik sohasem vettek részt a termelő munkában, akik az alkotó munkát sokszor csupán a tivornyában és ámokfutásban vélték felfedezni. Ez a hajlam később az úgynevezett dzsentri fogalmában is nagyszerűen megvalósult, hiszen az utolsó kopejkát is sikerült úgy elverni, hogy semmiféle használható érték nem maradt utánuk. Ráadásul a pesszimista életszemlélet és néplélektan is a pótszerek hatékonyabb felhasználását eredményezte más népekhez képest. Így hát minél kevesebb pótszer, annál kevesebb halál és betegség.

Miközben a holland mindig is egy kalmárnép volt, amely a mai napig a fogához veri a garast, addig a magyar képtelen mértékletesen élni. Az élvezeti hányados e tekintetben mifelénk a végtelenséghez közelít. Míg egy holland üzletember leteszi az aktatáskáját a coffee shopban a székre, elszív lazán egy jointot, majd hazatér békésen, addig a magyar a tízedik spangli után elájulva padlót fog, és még kér. Akár csak az alkohol és a cigaretta esetében: a mértéktelenség aranybányája vagyunk. Az önpusztítás művészetéhez sajnos még az öngyilkosok statisztikája is hozzáadódik. Egy ilyesfajta lelkiállapotú népnek, mint a magyar, tiltani kell a marihuána-fogyasztást, mint ahogy soha sem szabad megengedni a volánnál ülve egyetlen pohár sört sem (ellentétben az olaszokkal, franciákkal vagy németekkel), mert abból három korsó lesz, és kész a baj. Tudomásul kell venni, hogy vannak népek, mint mi, akik szenvedélybetegek, ezért jobb megelőzni a bajt.

Itt csatlakozhat Facebook oldalunkhoz.

Szólj hozzá

drog alkohol önértékelés marihuána szocializáció