2015. jan 07.

Ha nem volna Orbán Viktor, ki kéne találni?

írta: hunkaramazov
Ha nem volna Orbán Viktor, ki kéne találni?

Ha nincs OV, akkor anarchia van. Ha van OV, akkor pedig brezsnyevi pangás. Lehet választani! Vagy nem! Provokáljuk kicsit a népet!

Pár napja nincs hírünk Orbán Viktorról, és bár a médiát erősen érdekli, hogy mivel és hol töltötte elmúlt napjait, engem egy percig sem érdekel. Ellenben a kaotikus tűntetés-sorozat kellős közepén játszunk el a gondolattal, hogy Orbán Viktor (OV) ebben a pillanatban kiszáll a politikából. Az egyértelműen látszik, hogy OV hihetetlen integrátor szereppel büszkélkedhet a jobboldalon, ami egyébként közel sem annyira jobboldali, mint ahogy mifelénk állítják. Nélküle a Fidesz egy fejetlen gólem, amelynek egyes testrészei még véletlenül sem húznának egy irányba. KDNP-s fantompárt, háttérbe szorított Pokorni-féle nemzeti liberális vonal, csinovnyik had, alias fidesznyik-generáció, tehetséges fiatalok (pl. Gulyás), vidéki háttéremberek és a komisszárhad. Nyilvánvalóan a Lázár-féle komisszárhad ragadná meg a kormányrudat, mivel azonban abszolút mértékben technokraták, esélyük sem lenne, hogy mögéjük felsorakozzon az egész jobboldali elit. Ideig-óráig a hatalom birtoklása még talán egységben tarthatná a néppártot, de aztán az ideológiai viták kereszttüzében darabokra hullana Noé Fidesz-bárkája.

Nagy valószínűséggel az unortodox gazdasági elvek is erőteljes eróziónak lennének kitéve, csakhogy mivel az ad hoc intézkedések ellenére egy egységes rendszert alkotnak, ezért ha valahol megbomlik az egész, akkor a részek önjáróvá válnak, és összedől a kreáció. Végső soron az egykulcsos adó és a különadók rendszere is tarthatatlanná válna, ami a hiánycélt maga alá temetné, és jöhetne az újabb EU-s deficiteljárás. Új gazdasági szisztémát már a megbomlott Fidesz képtelen lenne megalkotni, hiszen hiteltelensége okán a társadalmi beágyazottsága is erodálódna. Csakis újabb lakossági sarcok árán lehetne helyre pofozni az országot, ami megint annyi ideig roncsolná a még létező társadalmi szövetet, mint anno a Bokros-csomag tette azt.

warrior-angel-5270_www_kepfeltoltes_hu_.jpg

De nézzük a másik oldalt, hiszen OV eltűnésével a Fidesz aligha húzná ki 2018-ig, és az előrehozott választásokig vagy egy ún. szakértői kormány alakulna, vagy teljes anarchiába süllyedne az ország utcai harcokkal. A másik oldalon nincs körülhatárolható, artikulálható, megfogható alakulat, amely az elmúlt 25 év hitelvesztése nélkül biztosan számíthatna a társadalom széles rétegeinek bizalmára. A baloldali pártokra szót sem érdemes vesztegetni, a Jobbik sem érhet el semmit egymaga, a tűntetéseken feltűnő civilnek mondott önjelöltek Facebook-virtuális közössége pedig nem artikulálódik konkrét „párttestbe”, hogy eredményesen léphessen fel, mint valódi alternatíva, illetve egy választást megnyerjen.

Míg jelenleg a baloldal végzetesnek tűnő erodálásának vagyunk a szemtanúi, OV nélkül a jobboldalra is ugyanez várna. A végletekig lemorzsolódott pártstruktúrák és -kezdeményezések kormányzásképtelenséget vetítenek előre, amely végső soron anarchiába és régi szóhasználattal élve romlásba taszítaná az országot. Vagy esetleg a mostani baloldali pártok nyernének valahogy, de abból aztán csak egy vak és mozgásképtelen Kormány alakulhatna, amely nyálát csorgatja a nagy semmibe. Ilyen értelemben felmerül a kérdés, hogy vagy OV-rendszere vagy egy anarchiába süllyedt 93 ezer négyzetméternyi terület, ami még a maradék látszólagos önállóságát is elveszítené. És ha meggyengül az államhatalom, korrupció ide vagy oda, akkor a multik még annyit sem adóznának, mint eddig. Befektetésről pedig szó sem lehet, hiszen így is szkeptikusak a nyugati vállalatok, hát még egy anarchia mennyire taszítaná őket. Egyelőre még a választás lehetősége sem adatik meg. Ha csak nem nő ki a magyar humuszból valami originális alakulat, de ilyet csak Loch Nessben láttak – állítólag.

Csatlakozz hozzánk!

Szólj hozzá